En arkitekt sitter ved en skrivepult og ser på en dataskjerm som viser et 3D-modellert design av et moderne hus med store vinduer og trekledning.

Hva innebærer prosjektering?

Prosjektering er et viktig steg i ethvert byggeprosjekt. En arkitekt kan sikre grundig planlegging med vekt på både estetikk og funksjon, samtidig som alle relevante lover og forskrifter følges.

Picture of Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 11.11.2024
Innhold

Prosjekteringsfasen legger grunnlaget for et vellykket prosjekt som kan gjennomføres uten unødvendige komplikasjoner.

Her tas beslutninger som påvirker alt fra byggets struktur og sikkerhet til det visuelle uttrykket.

Arkitekter kan bidra til prosjektering i alt fra store byggeprosjekter til mindre interiør- og designoppdrag. De samarbeider ofte med ingeniører og andre fagspesialister for å sikre høy kvalitet og helhetlige løsninger.

Hva er prosjektering?

Prosjektering er den innledende planleggingen som definerer hvordan det endelige byggeprosjektet skal utformes, og utføres som regel av fagspesialister som arkitekter, ingeniører og tekniske rådgivere.

Prosjekteringen omfatter både tekniske og strukturelle løsninger som skal sikre at bygget er trygt, funksjonelt og i tråd med byggtekniske forskrifter.

Hvorfor er prosjektering viktig?

Alle kravene i Plan- og bygningsloven, samt Byggteknisk forskrift (TEK17), skal oppfylles for å sikre at bygget følger nødvendige standarder.

Uten riktig planlegging kan det føre til utfordringer som forsinkelser, budsjettoverskridelser, eller problemer med byggesøknaden. Derfor er prosjektering en viktig forutsetning før byggingen kan starte.

For mindre prosjekter kan for eksempel en arkitekt ta seg av prosjekteringen selv.

I større og mer krevende prosjekter er det ikke uvanlig at flere ulike aktører er involvert, men det er ofte arkitekten som tar en ledende rolle i prosjekteringsfasen.

Les mer: Byggesøknad: Dette bør du vite

To personer gjennomgår arkitekttegninger av et bygg. Den ene personen holder en blyant over plantegningen, mens den andre peker på tegningen med hånden
Grundig planlegging: Arkitekten sørger for en gjennomtenkt og funksjonell byggeplan som oppfyller både estetiske og praktiske krav.

Hva er arkitekturprosjektering?

Arkitekturprosjektering innebærer design og utforming av både nye og eksisterende bygg, der arkitekten skal ivareta estetikk, funksjonalitet, miljøhensyn og tilpasning til omgivelsene rundt.

Prosjekteringen kan blant annet innebære å utarbeide situasjonsplan som viser plassering på tomta, samt planlegging av utendørsområder som veier, parkeringsplasser og universell utforming.

Les mer: Hva koster en arkitekt?

Arkitekt som ansvarlig prosjekterende

Ved gjennomføring av et større byggeprosjekt skal et godkjent foretak med riktig kompetanse være ansvarlig for prosjekteringen.

I større prosjekter er det vanlig at det er flere ansvarlig prosjekterende med ulike ansvarsområder.

Ansvarlige prosjekterende erklærer ansvarsrett for sitt ansvarsområde overfor kommunen. Dette skal sikre at de involverte både har erfaringen og kunnskapen som trengs for at prosjekteringen følger alle lover og forskrifter.

Arkitekter kan være ansvarlig prosjekterende så lenge de har den nødvendige kompetansen og erfaringen for den tiltaksklassen prosjektet tilhører.

Tiltaksklasser for byggeprosjekter

I en byggesak deles oppgavene inn tre ulike tiltaksklasser.

Tiltaksklassene er basert på kompleksitet, vanskelighetsgrad og betydningen potensielle mangler eller feil kan ha for helse, miljø og sikkerhet.

Tiltaksklassen avgjør hvilke krav som stilles til kompetanse for å kunne få ansvarsrett og sentral godkjenning.

  • Tiltaksklasse 1: Gjelder byggeprosjekter og oppgaver som er vurdert til å ha lav kompleksitet og vanskelighetsgrad. Typiske eksempler er småhusbebyggelse, båtnaust, og mindre lagerbygninger.
  • Tiltaksklasse 2: Gjelder for tiltak med liten kompleksitet og vanskelighetsgrad, hvor feil og mangler kan få middels store konsekvenser, eller tiltak med middels kompleksitet og vanskelighetsgrad, hvor feil eller mangler fører til små til middels store konsekvenser. Dette kan for eksempel være boligblokker og skoler.
  • Tiltaksklasse 3: Tiltaksklasse 3: Gjelder større og mer krevende prosjekter, eller prosjekter med middels kompleksitet og vanskelig grad hvor feil og mangler kan få store konsekvenser for miljø, helse og sikkerhet. Det kan for eksempel gjelde byggverk i tett bystruktur eller byggverk som kombinerer flere bruksområder, med store krav til planløsning.

Kilde: Direktoratet for byggkvalitet.

Sentral godkjenning

Mange arkitektfirmaer har sentral godkjenning, en frivillig ordning administrert av Direktoratet for byggkvalitet, som viser hvilken tiltaksklasse firmaet er kvalifisert for.

Dette kan spare tid i byggesaksprosessen ved erklæring av ansvarsrett, siden nødvendig dokumentasjon om foretakets godkjenningsområder allerede er på plass.

Arkitektens rolle

Arkitekten spiller en nøkkelrolle i prosjekteringsfasen, fra utvikling av konsepter til utførelse av detaljerte tekniske beregninger.

I tillegg til å være arkitektonisk ansvarlig er det vanlig at arkitekten følger opp hele prosessen fra godkjenning av tegninger til ferdigstillelse.

Arkitekten koordinerer ofte ulike faggrupper, som ingeniører og entreprenører, for en helhetlig gjennomføring, og sørger for at både estetiske og funksjonelle løsninger er gjennomførbare og i tråd med regelverket.

Vanlige oppgaver inkluderer blant annet:

  • Konseptutvikling: Ideer basert på kundens behov og reguleringskrav.
  • Tegninger: Skisser og tekniske arbeidstegninger.
  • Visualisering og 3D-modellering: Bruk av skisser og 3D-modeller for å formidle design.
  • Detaljprosjektering: Materialvalg, tekniske løsninger og romskjema som legger grunnlaget for byggefasen.

Enkelte arkitektfirmaer kan også bistå med brannprosjektering som er viktig for å sikre at bygget oppfyller krav til brannsikkerhet.

Arkitekten kontrollerer at arbeidet er i samsvar med tegninger, og sørger for at nødvendig dokumentasjon er på plass før det kan søkes om ferdigattest fra kommunen.

Les også: Hva gjør en arkitekt?

Hvordan finne den rette arkitekten?

Å velge riktig person til å prosjektere byggesaken din kan være utfordrende, særlig fordi ulike prosjekter krever ulik kompetanse.

Det er derfor smart å sammenligne både kompetanse og pris fra flere arkitekter før du tar en beslutning.

For å gjøre prosessen enklere og spare tid, kan du bruke tjenester som Arkitekthjelp.no. Da kan du raskt innhente og sammenligne tilbud fra flere dyktige arkitekter, slik at du finner den beste løsningen for prosjektet ditt

Få tilbud fra arkitekter