Byggesøknad: Dette bør du vite
Å søke om byggetillatelse kan være komplisert og tidkrevende. Finn ut mer om byggesøknad, og hvorfor det kan være lurt å la en arkitekt hjelpe deg.
Før du kan sette i gang et byggeprosjekt, må du i de fleste tilfeller sende inn en byggesøknad til kommunen.
I søknaden er det mange detaljer som må være på plass, og flere hensyn å ta.
Hva er en byggesøknad?
En byggesøknad er en formell søknad til kommunen om tillatelse til å for eksempel bygge nytt, bygge tilbygg, rive, gjøre større endringer i eksisterende bygg, eller gjennomføre vesentlig terrenginngrep.
Formålet med byggesøknaden er å sikre at byggearbeidet skjer i samsvar med gjeldende lover og regler, og at det ikke er til hinder for naboer eller omgivelsene rundt.
Hjelp til byggesøknad
Byggesøknadsprosessen kan være komplisert, og det er mange detaljer som må på plass for at søknaden skal bli godkjent.
En arkitekt kan forenkle prosessen ved å sikre at alt gjøres riktig fra start, noe som sparer deg for tid og reduserer risikoen for avslag.
Arkitekter har god kjennskap til regelverk og søknadsprosedyrer, og kan foreslå løsninger som maksimerer potensialet innenfor regelverket. De tar seg også av kommunikasjonen med kommunen, og kan justere søknaden ved behov.
Selv for mindre prosjekter kan det være smart å involvere en arkitekt. De kan sørge for at kommunen har tilstrekkelig informasjon om prosjektet, og at tegninger og planer følger gjeldende lover og regler.
Les mer: Hva gjør en arkitekt?
Hvem må søke om byggetillatelse?
Ifølge plan- og bygningsloven er du i utgangspunktet nødt til å søke om byggetillatelse fra kommunen før du kan sette i gang arbeidet med større byggeprosjekter.
Noen prosjekter, for eksempel små tilbygg under 15 m², kan være unntatt søknadsplikten.
Større prosjekter som nybygg, fasadeendringer eller større tilbygg krever derimot alltid søknad.
Tiltakene som er unntatt søknadsplikten må likevel være i tråd med lokale reguleringsplaner og andre lover og regelverk. Det er derfor smart å avklare dette før du setter i gang med byggeplanene.
Ansvarlig søker eller søke selv?
Om du som tiltakshaver kan søke selv, eller om du trenger en ansvarlig søker, avhenger av prosjektets omfang.
For omfattende prosjekter, som bygging av en ny bolig, er hovedregelen at et foretak skal stå som ansvarlig søker.
Dette innebærer at en profesjonell aktør, for eksempel en arkitekt, sender inn søknaden og fungerer som bindeledd mellom deg som tiltakshaver og kommunen.
For mindre prosjekter, som tilbygg på inntil 50 m², eller frittstående bygg, som en garasje under 70 m², kan du som regel sende inn en forenklet søknad selv.
Det er imidlertid viktig å overholde alle krav til dokumentasjon, og det kan derfor være nyttig å få fagkyndig hjelp til søknadsprosessen.
Les mer: Hva er prosjektering?
Krav til byggesøknaden
For at en byggesøknad skal bli godkjent, må den oppfylle flere krav og gi nødvendig informasjon om prosjektet.
Prosjektet må blant annet være i tråd med plan- og bygningsloven, kommunens reguleringsplaner, samt følge byggteknisk forskrift (TEK17). Søknaden sendes i skriftlig form, enten på papir eller digitalt.
En søknad om byggetillatelse inkluderer ofte blant annet:
- Søknadsskjema
- Situasjonskart som viser byggets plassering
- Tegninger av det planlagte bygget (fasadetegninger, plantegninger og snittegninger)
- Nabovarsel og eventuelle protester
- Gjennomføringsplan
- Ansvarsrett
Hvis kommunen mener at søknaden mangler nødvendig dokumentasjon, vil den bli returnert, og behandlingstiden begynner først når søknaden er komplett.
Mister du byggetillatelsen, må du sende inn en ny søknad.
Når byggeprosjektet er ferdig, må du også sende en ferdigmelding til kommunen for å få ferdigattest.
Hva koster byggesøknad?
Prisen på en byggesøknad varierer avhengig av prosjektets størrelse og kompleksitet. Prisen kan også variere fra kommune til kommune.
Du må ta høyde for kommunale gebyrer, utgifter til nødvendig dokumentasjon, og eventuelle honorarer til arkitekter eller andre fagpersoner.
Byggesøknaden kan derfor koste deg alt fra noen få tusen til flere titalls tusen kroner.
Skal du benytte en arkitekt, er det lurt å be om et kostnadsoverslag på forhånd for å få bedre oversikt over hva det vil koste.
Les mer: Hva koster en arkitekt?
Hvor lenge er byggetillatelsen gyldig?
Dersom søknaden blir godkjent, har byggetillatelsen en varighet på tre år fra og med det tidspunktet tiltakshaver mottar vedtaket.
Det betyr at dersom arbeidet ikke har startet innen den tid, vil tillatelsen falle bort.